3 Şubat 2013 Pazar

Atla Gel Şaban (1984)

 
Başrollerinde Kemal Sunal, Nevra Serezli ve Kemal Sunal filmlerinin vazgeçilmez adamı Dinçer Çekmez'i gördüğümüz Atla Gel Şaban'ımızda, Şaban geçim sıkıntılarıyla boğuşan, ay sonunu getiremeyip bakkala çakkala borçlanan; bir yandan çocuklarının ''baba bize bisiklet alsana'' feryatlarıyla, diğer yandan kaynana ve karısının çemkirmeleriyle baş etmek zorunda olan fedakar bir aile babasını canlandırmaktadır. Bir gün kahvede takılırken at yarışı oynayan kankalarının işine burnunu sokmak suretiyle yarış dünyasına adım atar ve ilginç bir biçimde tüm yarış sonuçlarını doğru şekilde bilebildiğini fark eder. Olaylar büyür..
Yalnız filmde küçük de olsa bir terslik vardır çünkü kahramanımızın adı filmin isminin aksine Şaban değil Niyazi'dir. Peki niye filmin adı Atla Gel Şaban'dır, işte onu bilememekteyimdir.
 
Her neyse efenim, bir isim uğruna koca filmi harcayacak değiliz elbet. Kemal Sunal'ın en komik filmlerindendir bu da. Özellikle minibüs sahneleri fecidir. Yaşlı teyze kılığındaki adamın dedikoduları ayrıca komiktir. Özellikle şunun hastasıyımdır:
 
- Aaah dostlar ah! Şu minibüsler çıktı çıkalı yolculuğun bi türlü tadı tuzu kalmadı. Neydi o eski tramvaylar, otobüsler? Her zaman her gidişimde açardım, peynir ekmek yerdim. Nerde şimdi ayol, üst üste üst üste üzüm salkımı gibi yolcular! Oramızı buramızı mıncıklıyorlar bi de! Anlaşıldı benim gelin devamlı neden minibüse biniyor. Orasını burasını mıncıklatmak için. O Şaziment karısı yok mu o alıştırdı zaten. Vallahi billahi bıktım bu minibüslerden!
Ay yakışıklı delikanlılar biniyor bazen ama yer bile vermiyorlar. Hep ayaklarda gidiyorum. Bu yaştan sonra da çekilmiyor ki! Anlatamıyorsun ama derdini bi türlü. Bıktım vallahi billahi bıktım!
 
Bu arada, şiki şiki baba kaseti gelmiştir: