1 Haziran 2009 Pazartesi

Kınalı Yapıncak (1969)

Zavallı, sağır ve dilsiz bir kızcağızın acıklı ama hemen hemen her Türk filminde olduğu gibi mutlu nihayete eren yaşam öyküsüydü Kınalı Yapıncak.

Başrollerinde Hülya Koçyiğit, Engin Çağlar, kötü kadın rollerinin vazgeçilmez ismi Aliye Rona ve Hulusi Kentmen'in oynadığı bu güzel filmde Kınalı Yapıncak'ın acı dolu bir yaşamdan ihtişama doğru onurlu yükselişini gözyaşları içinde izleriz.

Ailesini yangına kurban veren Kınalı Yapıncak (Hülya Koçyiğit) şokun etkisiyle sağır ve dilsiz kalır. Gidecek yeri olmadığı için teyzesinin yanında kalmaya başlar. Ancak yok artık! derecesinde zengin olan teyze (Aliye Rona) bu fakir kızcağızı evinde istememektedir. O'na hizmetçi muamelesi yapar, bahçede bahçıvanın kulübesinde yer verir.
Kınalı Yapıncak'ın bir de kuzeni vardır. Fikret (Engin Çağlar), yakışıklı olduğu kadar çapkın, çapkın olduğu kadar da vurdumduymaz bir kişiliktir. Sarhoş olduğu bir gece zavallı Kınalı'ya tecavüz eder, kız hamile kalır. Böyleyken böyle, öyleyken öyle olur ve olaylar farklı bir yönde gelişme gösterir.

Filmden aklımda kalan bir çok sahne ve diyalog var elbette ama ilk aklıma gelen Engin Çağlar'ın Kınalı Yapıncak'a durmadan Naber asker arkadaşım? deyip kısa saçlarıyla dalga geçmesiydi diyebilirim.

Şurdan kendisinin bir kısmını ve tamamını izleyebilirsiniz. Güzel filmlerimizden biridir bu da, seyreyleyin efendim.