31 Ocak 2009 Cumartesi

Tatlı Meleğim (1970)

Türkan Şoray'ın çirkin ördek yavrusundan; hoş, alımlı manken gacıya terfi ettiği seyiri zevkli eski filmlerimizden biri daha. Esas erkek rolünde Ediz Hun arz-ı endam etmekte..

Leyla (Türkan Şoray) homini gırtlak tıkınmayı favori eylemi haline getirmiş çirkin mi çirkin bir kızcağızdır. Çirkinliği yüzünden başvurduğu bütün iş yerlerinden biz sizi arayacağız bahanesiyle kapı dışarı edilir, bu durum neticesinde bunalımlara girerek teselliyi tabak tabak salçalı makarna hüpletmekte bulur. (bkz: üstteki resim)

Günlerden bir gün, gazetede gördüğü sekreterlik ilanı için başvurmaya karar verir. Şirketin patronu Murat Bey (Ediz Hun) iş için ilk tercihini daima güzel ve alımlı kızlardan yana kullansa da, Leyla'nın haline acır ve O'nu işe alır. Bu arada Leyla patrona ilk görüşte vurulmuştur. Patronsa acıyıp sekreteri yaptığı bu biçare kıza bir öbek tezeğe bakar gibi bakmaktadır; varlığı zerre umrunda değildir.

Fakat iş mahiyetinde birlikte yurdışına yapacakları zorunlu seyahat, bu ikilinin kaderlerini çok farklı etkileyecek ve Leyla azmin elinden hiç bir şey kurtulamaz vecizesini doğrularcasına bambaşka birine dönüşecektir.

Filme dair aklımda kalan en önemli enstantane, bazı sahnelerde ara ara çalan  deriko kaşlar kara, deriko gözler ela hey sözlerini içeren şarkıydı. Kız annenden izin al, bir gece de bizde kal diye devam ediyordu. Gerçi ben bu deriko kelimesini uzun süre hey o olarak anlamıştım ama Google sağolsun, hey o değil salak, deriko diyo orda diye uyardı beni; peki.