31 Ocak 2009 Cumartesi

Sezercik Yavrum Benim (1971)

Bir acıların çocuğu klasiği.. Zavallı sabi Sezercik'in kırık ve buruk aile bağlarını, yaşadığı zorlukları ele alan bir başyapıt. Hastasıyım!

Aynur, fakir ama gururlu bir kızdır. Sevdiği adam Tarık ise, zengin ve gurursuz bir erkektir. (Şaka şaka, gururludur. Türk sinemasında hem zengin olup hem de gururlu olabilen nadir karakterlerdendir yani!) Aynur Tarık'ın bebeğini beklemektedir ve derhal evlenmeye karar verirler. Ancak Tarık'ın ailesi bu fakir kızı gelin olarak görmek istememektedirler.

Aynı dönemler Tarık'ın bir iş için yurtdışına gitmesi gerekir, Aynur'la yurtdışından döner dönmez evlenecekleri üzerine planlar yaparlar. Fakat böylesi ancak Türk filmlerinde olabilecek bir trajedi meydana gelir ve Tarık'ın içinde bulunduğu uçak düşer. Başta Aynur olmak üzere herkes şok olur. Tarık'ın ailesi de başta üzülmüş gibi yaparlar ama tek amaçları Aynur'u evlerinden uzaklaştırmaktır. Evdeki değerli eşyaları odasına saklayarak O'nu hırsızlıkla suçlarlar. Böylece Aynur kodesi boylu boyunca boylamak durumunda kalır.

Lakin bu arada kimsenin bilmediği bir gerçek vardır: Tarık o elim uçak kazasından ağır yaralı olarak kurtulmayı başarmıştır; aylar sonra iyileşip evine geri döner. Aynur'un ne denli alçak bir kadın olduğunu annesinin ağzından duyan Tarık acılara boğulur, moralman çöker; o derece.
Aynursa kendini, bir müddet evvel doğan yavrusu Sezer'iyle birlikte yeni bir kötü kader silsilesi içinde bulacak, olaylar bu raddeden sonra tam da türk filmi işte! denebilecek şekilde ilerleyecektir.

Filmde kayda değer sahne ve diyalog sayısı çoktur, benim aklımdakilerse şöyle:

Tarık'ın Aynur'la karşılaşıp randevu evi sermayesi, kiralık (n)Aynuur! diye çemkirdikten sonra suratına elindeki gazeteyle şırrrak diye geçirdiği sahne unutulmazdır.

Altında Sezercik'in imzası bulunan diyaloglar harikuladedir:

Acıların çocuğu Sezer, balon satarak para kazanmaya çalışmaktadır. Veledin teki O'ndan balon alır ama parasını vermez:

Sezer - Payasını veymedin!
Velet - Bas git len!
(Sezercik çocuğa saldırır)
Sezer - Bu iş bilek işi diil yüyek işi, hepsinin payasını veyiceksin!
Velet - Tamam vurma, annemden alıp veririm şimdi!

Canımız yavrumuz Sezerimiz, bir bayram günü lunaparkta şeker satmaya çabalamaktadır. Veledin teki - ki bu diyalogda yukardaki veletle karıştırılmaması için velet 2 olarak anılacaktır kendisi - yanına yanaşır, şeker alır ve zavallı çocuğun gözü önünde şapırdata şupurtada yer!:

Sezer - Nasıl güzel mi?
Velet 2 - Hıı ımmm bal gibi!
Sezer - Bi gün ben de yiycem! (Yazık kıııız!)

Filmin tamamı bu adresten izlenebilir.