17 Ocak 2009 Cumartesi

Kapıcılar Kralı (1976)

Ailecek toplaşıp izlenebilmeye en uygun filmlerin başrol oyuncusu Kemal Sunal'dan bir başka izlenilesi film.. Bu da tıpkı Namuslu gibi döneminin Türkiye'sindeki insan ilişkilerine hafiften dokundurmalı bir senaryoya sahiptir.

Seyit (Kemal Sunal), karısı ve iki çocuğuyla beraber bir apartmanın kapıcılık işlerine bakmaktadır. Gerek yönetici Albay Zafer Bey'in (Bilge Zobu) huyuna suyuna giderek apartmandaki güvenilirliğini üst seviyede tutmaya çalışan Seyit diğer yandan gerek şarhoş komşulara, gerekse bizzat yöneticinin oğluna viski, sigara satarak yolunu bulmaya çalışmaktadır. Gel zaman git zaman binaya taşınan yeni komşuları sayesinde hem Seyit, hem de diğer apartman sakinleri kendilerini polisiye bir olayın içinde bulacaklardır. Olaylar bu konu üzerinden gelişir..

Aklımda yer etmiş diyaloglara gelir isek:

Yöneticinin oğluna viski sattığı sahnede Seyit markaları şu şekilde telaffuz eder, o ne inceliktir yağğrebbim!:

- Bılack and Vihite mi, Vihite Horse mi, Vihite Label mi, Coni Valker mi?

Karısının üçüncü çocuğa hamile olduğunu öğrendiğinde verdiği tepkiyse adeta bir isyan, bir haykırış niteliğindedir nezdimde:

Doktor: Karın hamile.
Seyit: Karının üstüne ceketimizi assak hamile kalıyo ya!

Seyit'in yavrusunun canı Lolipop çekmiştir, çocuk işte. Babasına bu isteğini şu şekilde açar:

- Buba para versene lolipop alacam!
- Lopopo ne kız! Git başımdan! Lopopoymuş!

Dikkat ettiyseniz - ki etmemeniz imkansıza yakın - Kapıcılar Kralı'nın senaryosunu ve filmdeki karakterlerin hemen hemen hepsini seneler sonra Bizimkiler adı altında dizi formatında izledik zira iki yapımın da senaryoları aynı senaristin elinden çıkmaydı: Umur Bugay.

Filmin tamamını şurdaki adresten izleyebilirsiniz.