21 Ocak 2009 Çarşamba

Aile Şerefi (1976)

Neşeli Günler ve Gülen Gözler'le üç aşağı beş yukarı aynı oyuncu kadrosunu barındıran fakat senaryo açısından onlardan çok farklı bir konuyu işleyen bir filmdi Aile Şerefi.

Rıza bey (Münir Özkul) ve ailesi hayatın zorluklarına göğüs gererek yaşamaya çalışan bir ailedir. Evin mazbut ve namuslu kızı (Itır Esen) bir gün küçük erkek kardeşini de yanına alarak dışarı gezmeye çıkar. Talihsizlik bu ya, zavallı küçük sübyana o sırada bulundukları caddede yarış yapmakta olan arabalardan biri çarpar. Arabayı kullanan zengin ve görgüsüz insan yavrusu Oktay, çocuğa yardım edip sebep olduğu kazadan pişmanlık duyacağı yerde, takdir haklarını sabinin ablasına göz koymakta bulur.
Lakin Zeynep (Itır Esen oluyo bu yine!) sözlüdür ve yakın zamanda evlenecektir. Ama oktay densizi bunu umursar mı? Tabii ki hayır. Babasıyla arasında geçen o kızı istiyorum babaaağ, al onu bana al al! şeklindeki isyan diyalogları fevkaladedir. Türk sinemasındaki zenginim, param var, istediğimi satın alırım ulenn! konusunun en güzel cümlelere dökülmüş örneklerindendir:

Oktay - O kızı istiyorum baba!!
Babası - Ben seni bilmez miyim? Maymun iştahlısındır. Bir süre sonra sıkılır bırakırsın.
Oktay - O zaman da atarım! Lütfen baba! (Oha!)
Babası - Senden kıymetli mi?

Oktay bu uğurda herşeyi dener. Zeynep O'nu istemediğini defalarca dile getirmiştir ama O devamlı suretle ısrar etmekten vazgeçmez. İyice zıvanadan çıkan Oktay ve babası, işi aile bireylerinin namus ve hayatlarına kastedecek raddeye getirecek ve asıl hikaye bundan sonra başlayacaktır.

Filmi şu adresten izleyip Oktay karakterine bol bol küfür edebilirsiniz! :P